Kuchnia

Rozmieszczenie mebli kuchennych w projektach kuchni

Rozmieszczenie mebli kuchennych może mieć wpływ nie tylko na komfort, ale równiez bezpieczeństwo pracy podczas wykonywania kuchennych czynności. Dlatego też kształt zabudowy mebli kuchennych powinien być odpowiednio dostosowany do możliwości przestrzennych pomieszczenia oraz liczby domowników. Najczęściej stosuje sie trzy rodzaje zabudowy kuchennej:

Ustawienie jednorzędowe

Jest to idealna zabudowa do małych oraz wąskich kuchni. W tym ustawieniu trudno jest wydzielić trójkąt kuchenny (na który składają się poszczególne strefy: gromadzenia zapasów, przechowywania naczyń, zmywania, obróbki termicznej oraz przygotowania posiłków) i zachować odpowiednią ergonomię. Przy takim ustawieniu najoptymalniejszą kolejnością ustawienia mebli jest: kuchenka à blat roboczy à zlewozmywak à blat à lodówka. Przy takiej kolejności uzyskuje się najwyższą przy takim ustawieniu ergonomię unikając ciagłego przemieszczania się z jednego kąta kuchni w drugi.

Ustawienie w kształcie litery „L”

Przy tego typu rozmieszczeniu, meble znajdują się przy dwóch prostopadłych ścianach. Taki typ zabudowy doskonale sprawdza się w przypadku każdej kuchni, jedynie z wyjątkiem długich i wąskich.

Ustawienie w ksztalcie litery „U”

Takie ustawienie najlepiej sprawdza się w kuchniach o większej powierzchni, gdzie meble ustawiane są na trzech ścianach pomieszczenia w trzech różnych ciągach roboczych. Na środku istnieje możliwość montażu wyspy kuchennej, która łączy ciągi robocze w jedną spójną całość pozwalając jednocześnie na uzyskanie największej ergonomii, usprawniając tym samym wszystkie czynności kuchenne.